Voluntariat

7 Mai – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscurilor (International Harm Reduction Day)

Raluca / May 7, 2015

7 Mai este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscurilor (International Harm Reduction Day), eveniment internaţional la a doua ediţie ce îşi propune să promoveze diverse acţiuni de prevenire şi de reducere a riscurilor consumului de droguri.

Harm Reduction sau reducerea riscurilor asociate consumului de droguri înseamnă un set de principii şi politici care au ca obiective prevenirea infecţiei cu HIV/VHB/VHC sau TBC, atât în rândul consumatorilor, cât şi în populaţia generală, precum şi acompanierea consumatorilor de droguri către includerea într-un program de tratament.

În Romania, aceste obiective sunt atinse prin oferirea de servicii precum: schimbul de materiale sterile (seringi, tampoane, fiole cu apă distilată, prezervative etc) sau programe de tratament substitutiv. La nivel internaţional au fost dezvoltate şi alte tipuri de servicii precum “Camerele de injectare”.

Coordonatorul International Harm Reduction Day, Crina Din, face apel la întreaga comunitate implicată în acest domeniu pentru a organiza mai multe acţiuni de informare sau prevenire şi reducere a riscurilor consumului de droguri.

Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscurilor (International Harm Reduction Day), împreună putem atrage atenţia asupra impactului dezvoltării serviciilor de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, atât la nivelul sănătăţii individuale, cât şi a sănătăţii publice. E nevoie ca această zi să fie recunoscută şi celebrată şi în România, ţară care se confruntă cu consumul de droguri de la vârste fragede. Susţineţi această zi, cel puţin cu un picbadge la poza de profil!”, afirmă Crina Din.

Numărul consumatorilor de droguri injectabile care sunt infectaţi cu HIV s-a dublat, iar creşterea este una alarmantă, a avertizat Agenţia Naţională Antidrog în Raportul Naţional privind situaţia Drogurilor în România 2014. Autorităţile au precizat că portul Constanţa este în continuare o rută alternativă utilizată de reţelele infracţionale organizate pentru introducerea în Europa a cocainei ce provine din America de Sud.

Zonele cu cel mai mare risc se conturează în jurul marilor centre universitare sau în zonele de granita, susţin specialiştii.

 

Please follow and like us: