Pi buni??

Ce ți-e și cu rochiile astea…

Raluca / February 28, 2015

Pe scurt, Grace Bleasdale din Scoția a postat pe Tumblr o poză cu o rochie alb cu auriu sau negru cu albastru și a întrebat oamenii ce culori văd ei.

Nu știu ce mare designer din Bangladesh a creat o asemenea operă de artă, dar e cert că a împărțit internetul în două, exact ca Moise cu Marea Roșie.

Hashtag-ul #TheDress a fost menționat de peste 1,5 milioane de ori pe internet într-o singură zi, iar 98% dintre acestea au fost pe Twitter. Toată presa din lume a scris despre noua mare problemă a omenirii. CNN a tratat problema ca la carte. Chiar încep să îmi fac griji că această dispută a stat la și la baza asasinatului lui Boris Nemțov…

Singurii care au avut de câștigat de pe seama acestei isterii non-sens sunt isteții unor companii care au fost pe fază să facă reclame geniale.

10386369_796095487093936_6993141477396885315_n

 

B-7BG6LW0AA1LOE B-7JlReUoAA2QBP B-65wSbU8AAtVxb

În realitate, rochia de 50 de lire sterline era albastru roial cu negru, așa cum poate fi văzut pe site-ul oficial. 

Toată nebunia asta doar din cauza unei iluzii optice pentru care, iată, iegzistă și o explicație!  

Lumina intră în ochi pe diverse lungimi de undă corespunzând unor culori diferite. Lumina loveşte retina în spatele ochiului, acolo unde pigmenţii trimit conexiuni neuronale către cortexul vizual, acea parte a creierului care procesează semnalele şi creează o imagine.

Cel mai important moment e acea prima undă de lumină care intră în ochi, care depinde de culoarea pe care o vedem prima. Fără să ne gândim prea mult, creierul înţelege care e culoarea luminii. Dar unele imagini, din care lumina (reflexia pe care o vedem noi practic) iese în diferite culori, pot cauza iluzii optice.

De asemenea, ochiul uman încearcă să scoată din context fundalul, pentru a interpreta culorile adevărate ale fotografiei. Acest lucru se numește constanţă coloristică. Din cauza expunerii imaginii, care are un fundal foarte iluminat, cu o tentă albastră, oamenii nu mai pot vedea adevărata culoare a rochiei.

Dacă vreţi să vedeţi rochia la adevărata ei culoare, atunci introduceţi imaginea într-un editor foto şi jucaţi-vă cu saturaţia ei. La un moment dat, veţi ajunge la concluzia că e albastră cu negru.

Unele site-uri chiar au făcut sondaje cu privire la nuanțe și au strâns milioane de răspunsuri. Pe Buzzfeed, peste 1,4 milioane de persoane au răspuns că ar fi alb cu auriu, în timp ce peste 500.000 de oameni au votat  pentru cealaltă variantă. 

Iată cum de la rochia albastră a Monicai Lewinski, nicio altă rochie nu a mai provocat atât de multă vâlvă pe internet ca aceasta.

B-7JO6nUwAAE6of

 

B-3I_9qUEAEYDVt B-69s58UwAE1MYk rrr

În încheiere, am două întrebări pentru voi:  Ce culoare are acest câine? 

dileme

și…

B-7JXg4WwAEEFpm

Gata, m-am plictisit de subiectul ăsta. Mă duc să mă uit la

B-3aXBJUAAA6jLQ

Please follow and like us:
Tweet 7k

4 thoughts on “Ce ți-e și cu rochiile astea…

  1. bv pentru modul succint si la obiect cu care ai tratat subiectul. Asa am inteles si eu despre ce a fost toata nebunia si am inteles si urmatoarea gluma: “Dar pe Toni Grebla l-a intrebat careva ce culoare are rochia?” :))))

  2. Mi-am dat si eu seama ca poza a fost scoasa din context. Si eu am vazut poza initiala ca alb cu auriu. Oricare poza facuta direct rochiei arata ca e albastru cu negru. End of story.

Comments are closed.