Chiar avem nevoie de consiliere în carieră

Nu știu despre alți absolvenți, dar eu am impresia că după Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării poți fi orice: de la reporter, copywriter, regizor de film sau comediant, la graphic designer, cameraman, fotograf, tehnician, regizor, purtător de cuvânt, consilier politic, social media specialist și multe multe altele.

Tocmai din acest motiv mă mai întreb și acum, la 4 ani de la absolvire, unde mi-e locul. Oricât am vrut să încerc din toate, nu știu dacă am găsit meseria care îmi vine mănușă sau nu.

De aceea, în urmă cu ceva timp am ales să urmez câteva ședințe de consiliere în carieră. Și bine am făcut!

Pentru că m-a ajutat să mă descarc, să povestesc ce îmi place și ce nu îmi place să fac, să spun cum îmi imaginez jobul perfect, mediul în care să mă dezvolt frumos, cum ar fi șeful ideal sau cum aș descrie o zi obișnuită din viața mea, peste 3 ani. Și fiecare lucru pe care l-am spus, l-am analizat în funcție de obstacole, amenințări, oportunități, resurse, astfel încât să văd ce trebuie să fac pentru a-l vedea transpus în realitate.

M-a ajutat foarte tare să îmi dau seama în ce direcție trebuie să merg și cum să fac asta, cum să încep și cum să îmi stabilesc obiective realiste.

Prima dată am început cu chestionarul de interese Holland și cred că nu e nicio surpriză faptul că mi-a ieșit profilul Artistic – Întreprinzător – Convențional. 😛

A urmat testul de personalitate Myers-Briggs (MBTI), cel mai popular din lume, care apare în mai mult de 30 de limbi. Acest test se concentrează mai mult pe modul în care oamenii experimentează viața, cum o percep și cum o filtrează.

Dar cred că cel mai memorabil exercițiu a fost RUMBAS, cel prin care am analizat orice obiectiv în detaliu, în funcție de următoarele criterii:

  • R –  Realistic – este tangibil?
  • U – Understandable – este clar, ușor de explicat și comunicat către alții?
  • M – Measurable – schimbarea poate fi măsurată și evaluată?
  • B  – Behavioral – obiectivul cuprinde pași de acțiune concretă?
  • A –  Agreed upon – obiectivul este acceptat de către cei care ar putea fi implicați și care ar putea avea putere pentru atingerea lui?
  • S –  Specific – obiectivul poate fi scris prin unul sau mai multe comportamente observabile, nu este general (atunci am vorbi despre scopuri)?

Mi-a fost mult mai ușor să clarific cele mai importante aspecte care contează pentru mine la un loc de muncă și să fiu conștientă de ele de fiecare dată când îmi doresc altceva. Am învățat cum să analizez acțiunile mele în fiecare săptămână, iar apoi să pregătesc un plan de acțiune.

Parcursul de la o săptămână la alta a fost atât de schimbător, ba îmi doream să fac social media, ba să fiu PR, ba să fiu prezentator radio, ba să îmi fac afacerea mea. Trăgând linie, am învățat cum să-mi stabilesc obiectivele realist, cum să acționez pentru a le vedea îndeplinite, ce domenii mi se potrivesc și cum să gândesc 360.

Am vrut doar să vă spun cât de bine este să urmezi câteva ședințe de consiliere în carieră și ce viziune diferită ai la sfârșit. Mult mai clară, mult mai optimistă și chiar te simți “gata de atac”. Ceea ce vă doresc și vouă! 🙂

Pe mine m-a ajutat și încurajat foarte mult consiliera mea, Andra Dobre. Vă las emailul ei, să aveți curaj și să-i scrieți, dacă simțiți că aveți nevoie de un mic ghid în ale meseriei pe care ați ales-o: andradobre@ymail.com.

Un drum plin de succes să aveți!