Afacerea socială Cosânzeana – Nițel lemn, o țâră ață

Ați cunoscut-o deja pe Cosânzeana? Dacă nu, hai să vă spun eu povestea ei.

Cosânzeana e un atelier social care produce și comercializează seturi creative de cusut pe lemn, o premieră pe piața românească.

Laura Leonte, fost copywriter în publicitate, a lăsat Wordul si PPT-ul pentru un gravor laser și un aparat de șlefuit.  Despre viața ei, puteți afla mai multe aici.

Inspirată de fiica ei care ar fi vrut să coasă, dar nu reușea pe etamină, Laura s-a gândit la un suport mai ușor de controlat pe care sora ei l-a și produs. Și uite așa primele prototipuri se transformau în mărțișoare în primăvara lui 2013.

În 2015, ideea Laurei a intrat în competiția de afaceri sociale Fabricat în Țara lui Andrei și după un an de traininguri susținute sub atenta îndrumare a Fundației NESsT, ideea a primit  finanțare și s-a transformat în atelierul din Aninoasa.

Set creativ Pandantiv Murg – 35 lei

 

Cine mai coase?

Asta e întrebarea la care Cosânzeana vrea să afle un răspuns. Ba mai mult, vrea să participe la influențarea acestui răspuns.

În urma unui studiu de piață, am aflat că multe femei cos pentru că le relaxează și le satisface nevoia de a-și manifesta creativitatea. Ar coase și mai multe dacă ar avea mai mult timp.

Seturile creative Cosânzeana nu îți oferă mai mult timp, dar îți oferă un produs complet, potrivit pentru timpul scurt pe care îl ai. În orice set creativ găsești tot ce ai nevoie ca să faci un obiect finit cu un design foarte drăguț (pandantiv, broșă, decorașiune de brad): discuri perforate, 3 culori de ațe, ac potrivit, modele de cusut și un Mic Îndrumar cu noțiuni de bază și trucuri pentru începători. Ca să realizezi un pandantiv sau un globuleț cusut pentru brad, poate dura de la o jumătate de oră la 2 ore. Timp de relaxare.

 

Misiune

Deși e un atelier mic, misiunea Cosânzenei este una ambițioasă – să îi inspire pe oamenii de la oraș să redescopere lucrul cu mâinile. Pentru că din ce în ce mai mulți ne folosim mâinile doar ca să butonăm și asta nu ne face neapărat mai fericiți.

Să creezi un obiect frumos, unic, pe care să îl porți ca pe un talisman sau pe care să îl oferi cadou odată cu încărcătura purtată de lucrul tău, e un sentiment cu adevărat împlinitor.

Acest sentiment de împlinire își dorește Cosânzeana să readucă în viața clienților săi.

Set creativ Mândrulețe (2-6 buc) – preț 50 – 65 lei

 

Ce este o afacere socială?

Pe scurt, o afacere socială  vine cu o soluție pentru a rezolva o problemă socială dintr-o anumită zonă. Această soluție poate fi: crearea unor locuri de muncă, generarea unor venituri pentru anumite categorii defavorizate, valorificarea unor resurse locale sau oferirea unor servicii de bază care lipsesc într-o comunitate.

Zoltan-Cristian Bereczki, Country director al organizaţiei NESsT România, explică mai pe larg în acest articol pentru Forbes ce înseamnă afacerile sociale şi ce potenţial au ele în România.

Cu ce soluții vine Cosânzeana în Aninoasa?

“În primă fază ne propunem să creăm câteva locuri de muncă în cadrul atelierului. În funcție de răspunsul pieței acest număr va crește mai mult sau mai puțin.

Dat fiind faptul că cea mai complicată parte a procesului de poducție – tăierea placajelor – este făcută de un robot cu laser, putem angaja muncitori necalificați: șomeri de lungă durată, mame tinere care nu își găsesc un loc de muncă după mai mulți ani petrecuți cu îngrijirea copiilor, tineri fără studii și așa mai departe. Natura produsului ne permite să externalizăm o pate din activități și să colaborăm într-un mod flexibil cu oameni care au nevoie de un venit – la ei acasă”, spune Laura.

Atelierul și-a deschis punctul de lucru în Aninoasa în noiembrie 2016 și deocamdată are un angajat și colaborează cu copiii aflați în Centrul Rezidențial  Acasă – copii/tineri cu vârste cuprinse între 16-26 de ani, aflaţi în dificultate, în risc de excluziune socială.

Cosânzeana este o afacere socială finanţată de OMV Petrom în parteneriat cu NESsT România prin proiectul Fabricat în Țara lui Andrei. 

Pentru noutăți, o puteți urmări pe Cosânzeana pe Facebook și Instagram.