Cum a fost la Social Media Summit 2015

Primul Social Media Summit la care am participat s-a dovedit unul foarte util. Am auzit sfaturi practice și istețe de la profesioniștii din social media, pe care companiile trebuie să le ia în seamă numaidecât.

După mine, cea mai importantă concluzie a SMS 2015 este că toți cei care se ocupă de social media pentru companii trebuie să creeze conținut evergreen, care să poată fi reshare-uit și peste o lună și peste un an. Aceste postări zilnice sau chiar de două, trei ori pe zi pe care le fac 90% din social media managerii companiilor sunt doar gunoi! Fix gunoi. Internetul este plin de gunoi, spune Alex Negrea, Head of Facebook Dept. Spada, care atrage atenția că departamentul de social media este cel care creează cel mai mult gunoi și asta pe bani, evident! Dar tot el ne arată că se poate și fără mii de euro investiți.

Prin urmare, dragi social media manageri, căutați să veniți cu informații utile, cu ceva care să poată fi preluat, să fie ținut minte, să fie spus mai departe, să influențeze sau să emoționeze, să aducă o valoare de informație. Nu produceți mai mult gunoi decât există în prezent. Brandul trebuie să găsească un conținut care să funcționeze într-un ecosistem.

Dacă nu ai ceva util, valoros sau important de zis, mai bine nu mai spui! Aduceți ceva memorabil pentru care să munciți. Pentru că bine a zis tot Alex Negrea, pentru o muncă de 5 minute, nu meriți un reach organic! Așadar, munciți, documentați-vă permanent, veniți cu ceva nou, surprindeți-vă clienții, căutați să creșteți mereu valoarea utilă a mesajului pe care îl veți posta în mediul online.

Specialiștii în online atrag atenția că trebuie să înțelegeți că business-ul vostru este conținutul creat și nu administrarea unei simple pagini de Facebook!

Alex Negrea ne-a arătat care au fost cele mai de succes postări ale companiilor din fiecare categorie, în 2014. Surprinzător, un număr infim de postări au reprezentat conținut propriu, muncit, creat de ei, iar cele mai multe au fost preluări de video-uri sau mesaje de genul „Suntem 100.000. Vă iubim și mulțumim” etc. Iar exemplul care ne-a rămas în minte este că cea mai preluată postare a unui club nu a fost o poză din clubul respectiv, ci o imagine cu un mesaj (revin cu poza).

Concluzia lui Alex este că nivelul de comunicare al companiilor în online-ul românesc este „sub pământ”.

De la omul care a manageriat platforma de comunicare online a lui Klaus Iohannis în campania electorală, Vlad Tăușance, am învățat că nu există social media experți. Pentru că social media nu este un domeniu pe care l-ai învățat de la A la Z și gata, afli rețeta succesului în online. Social Media este un organism viu, care evoluează permanent, iar tu înveți și te adaptezi din mers în concordanță cu felul în care reacționează fanii tăi. El ne sugerează ca în orice domeniu să învățăm să gândim ca un designer, să vedem care sunt „măsurile” utilizatorilor și apoi să îi croim haina, să studiezi mereu comportamentul lor, nevoile lor, reacțiile lor. Da, asta fac cei de la marketing, dar tu, care ești la nivelul ierbii și vezi cum crește, ești primul care trebuie să aibă în vedere aceste lucruri.

În campania lui Iohannis, testingul a fost cuvântul cheie. Echipa lui formată din 7 oameni care au lucrat într-un subsol, fără ierarhii, cu multă bere, pizza și țigări angro, a testat în permanență. Și au ajuns la concluzia că dacă ceva merge, nu trebuie să strice acel lucru, ci să-l scaleze, să-l facă din ce în ce mai mult și mai bine.

Vlad Tăușance spune că succesul campaniei lui Iohannis s-a datorat microliderilor. În campania online a actualului președinte nu au fost implicați bloggeri, influenceri, macrolideri sau postaci. Totul a fost organic și a avut succes pentru că au analizat permanent reacția publicului și s-au adaptat după feedback-ul primit. Ceea ce n-a făcut echipa lui Ponta, care a comunicat plat de la început la sfârșit, cu același mesaj „Mândri că suntem români”, adaugă Vlad.

Închei cu aceste mesaje puternice și rostite de mai multe ori la SMS 2015: încercați să creați conținut la care să puteți da share la nesfârșit și renunțați la lupta de jos, pentru mii de like-uri, focusați-vă pe share of heart, să creați mesaje care să rămână în mintea și inima clienților voștri!

A, mai trebuie să vă spun că, pentru al doilea an consecutiv, Cristian China Birta, se menține pe primul loc în clasamentul bloggerilor cu care agențiile au colaborat cel mai mult pe parcursul anului 2014.

Vă mai las și calitățile pe care trebuie să le aibă un Social Media Manager, prezentate chiar așa de Mugur Pătrașcu, Managing Partner iLeo:

Să știe cu socialul

Să știe cu brandul

Să știe cu produsele brandului

Să știe organizația clientului

Să aibă cultură generală

Să știe cu oamenii

Să știe cum e legea

Să știe ce se întâmplă în jur

Să știe să ia decizii

Să știe cu Photoshop-ul

Să știe cu video-ul

Să fie coerent pe multiple diapazoane

Să fie prezent cât mai mult

Să fie la evenimente

Așadar, Social Media Manageri, la documentat, analizat, creat, adică treabă!