De ce Crăciunul nu ar trebui să țină tot anul

Tocmai am citit undeva că normal ar fi ca sărbătoarea Crăciunului să țină tot anul. Tulai Doamne, cât de greșiiiit! Cui i-ar folosi așa ceva?

Să lâncezești cu burta plină, să crezi că meriți să nu faci nimic și doar să aștepți cadouri din toate punctele cardinale, pentru că ăsta e farmecul lui??

Să te chinui să scrii mesaje magice cu antentul prestabilit „Fie ca…” în care storci toate cuvintele binevoitoare pe care, să fim serioși, n-ai fost în stare să le simți nici 21 de zile consecutive în acest an.

Să iei la rând toate neamurile, prietenii, șefii, colegii, pentru că așa e frumos, să le arăți că te gândești la ei în această sfântă zi, în care am zis din prima frază, TE GÂNDEȘTI NUMAI LA TINE!

Să strângi un sac cu hainuțe, jucării, dulciuri și alte lucrușoare pe care nu le mai folosești pentru copii bolnavi sau bătrâni sărmani pentru că… așa e cântecul… de Crăciun fii mai bun… etc. etc.

Să primești colindători care vestesc nașterea Domnului și să te lauzi cu bradul frumos împodobit, dar la biserica ta, unde se explică ce semnifică această sărbătoare, nu mai ajungi, că de… nu lași bradul cu instalația în priză singur acasă…

Să iei toate cafenelele la rând și să bei (anul ăsta, 4 zile consecutiv) pentru că e sărbătoare și petrecem!!! Să tai brazi uriași doar că să-ți strălucească ție fiecare colț din locuință… ș.a.m.d.

Am punctat doar câteva dintre ipocriziile de Crăciun. Despre asta vorbesc aici, despre a fi necumpătați în prelungirea unei stări de bine.

Mai degrabă aș sărbători un mini-Crăciun la fiecare sfârșit de săptămână sau o lună, dar nu în fiecare zi. Dacă ne-am comporta tot anul ca de Crăciun, s-ar duce specia noastră până pe 15 ianuarie.

Să fim cumpătați. Să fim sinceri. Să dăm fără să așteptăm. Să iubim, cu riscul să nu fim iubiți înapoi. Să ne bucurăm pentru că putem iubi. Ăsta e CrăciUNUL!

tree

Foto: Jeffrey J Nagy

 

4 thoughts on “De ce Crăciunul nu ar trebui să țină tot anul

 1. Comentariul asta am vrut sa-l dau de 3 ori. Acum poate merge.

  Asadar, articolul pare scris de un neamt care iubeste munca si uraste concediile. In scoala erau colegi care numarau zilele pana la vacanta, insa erau si colegi care, in vacanta, numarau zilele pana incepe scoala. “Ma plictisesc de atata stat; vreau sa inceapa scoala”.

  Acum trebuie sa demolez SI punctele invocate de tine:

  1. A primi cadour e ceva misto. Partea naspa e cu datul. Acolo, intr-adevar, am ceva probleme cu Craciunul.

  2. #FieCa anul acesta sa nu mai primesc niciun mesaj cu #FIeCa. Asa zic de 5 ani :))

  3. In fiecare moment trebuie sa te prefaci ca-ti pasa de cei din jur. De ce ar fi atat de diferit craciunul?

  4. A arunca lucruri care nu-ti mai folosesc e util. Te incurca in casa, ocupa loc de pomana. O casa misto e una unde ai loc sa respiri. Acum, intr-adevar, depinde cum ambalezi aceasta curatenie: fie te faci ca-ti pasa de cine stie ce copii abandonati ori batrani din azile, si numesti donatie, fie te duci pur si simplu la prima ghena de gunoi si arunci toate boarfele vechi, care ti-au ramas mici. Mai e si varianta sa le vinzi la second-hand-uri care-ti dau 1 leu pe fiecare bucata. Nu iei mare lucru, dar macar nu le-ai dat gratis.

  5. Colindatori nu primesc. Daca chiar am chef sa injur pe cineva, am 4 bloguri la dispozitie.

  6. Nu iau cafenelele la rand de Craciun. Motivele sunt fix 2:
  – MUlte sunt inchise ca, deh, si chelnerii e oameni si vrea si ei sa aibE Craciun.
  – IS mai conservator si mai lenes: prefer sa ma duc in aceeasi bomba si sa lancezesc acolo ore-n sir.

  7. Ideea e simpla: sarbatoreste ziua de azi ca si cum ar fi cea mai misto sarbatoare si ca si cum ar fi ultima. Nu e sarbatoare azi? Fa-o sa fie! 🙂

  Craciun fericit. Zic ! 🙂

 2. Bine zici, Emile! Sunt de acord cu fiecare raspuns in parte, cat despre neamtul care scrie acest articol, nu stiu ce sa zic. Ori e din cauza ca sunt din Piatra Neamt, ori e de vina efectul Iohannis. Om trai si om vedea! 🙂

Comments are closed.