Fazanul – o explozie comică de neratat, la Teatrul Nottara

De mult timp n-am mai râs la fiecare act al unei piese de teatru. Din fericire, am pus capăt aşteptărilor la piesa Fazanul, de Georges Feydeau, în traducerea lui Doru Mareş şi jucată pe scena Teatrului Nottara.

O comedie dinamică, încurcată, imprevizibilă, dar care te ţine cu sufletul la gură până afli despe ce fazan e, totuşi, vorba.

Decorul şi luminile îţi fură ochii încă de la început, ca să nu mai vorbim de muzica sincronizată impecabil cu gesturile tinerilor actori.

Povestea cucereşte orice public, doar este vorba despre relaţii şi iubire, înşelat şi iertare, iar asta nu dă greş niciodată.

afis fazanulpresa

Crepin Vatelin este un avocat respectabil, din elita intelectuală a Parisului. Alături de frumoasa lui soţie, Lucienne, formează unul dintre cele mai solide cupluri ale neliniştitei lumi mondene şi nimic nu pare să le ameninţe stabilitatea conjugală, construită în timp, din încredere şi… lipsă de probe.

Însă cel care va răsturna ordinea acestui mic univers domestic este Edmond Pontagnac, un cuceritor fără portofoliu, prietenul lui Crepin şi admirator înfocat al farmecelor maritale ale doamnei Vatelin.

Casa Vatelin, în care galeria de artă se transformă în cufărul de secrete ale lui Polichinelle, este şi destinaţia preferată a impetuosului Ernest Rédillon, devotat trup şi suflet virtuoasei Lucienne (fără ca aceasta să şi-o dorească neapărat).

Dar se mulţumeşte şi cu modeste „suplimente”, de la Pluplu şi Armandine, până la întrunirea condiţiilor necesare pentru ca Vatelin să devină încornorat.

Sosirea temperamentalei Maggy, venită din Anglia pentru a-l vedea pe dragul ei „Creepy”, poate face ca acest lucru să se întâmple mai devreme decât ar fi sperat Rédillon.

Totuşi Pontagnac este cel care declanşează o serie de întâmplări efervescente, în care soţii, soţi, amanţi şi amante se întâlnesc într-un joc al oglinzilor, fiecare dintre ei fiind reflectat din mai multe unghiuri, sub lumini diferite, pentru ca, la final, să se restabilească (dez)echilibrul iniţial.

O înlănţuire clocotitoare şi surprinzătoare de întâmplări reaşază lucrurile după logica sclipitoare a comediilor bulevardiere şi ne dezvăluie, într-un final, cine e Fazanul.

Sorina Stefanescu, Gabriel Rauta, Laura Vasiliu, Serban Gomoi, in Fazanul - foto Alexandra Mazgar

Dacă v-am ameţit cu explicaţii, mai bine mergeţi să vă ameţiţi singuri de râs, pentru că piesa este în definitiv o comedie spumoasă, iar actorii transmit o energie molipsitoare.

Felicitări tânărului regizor Alexandru Mâzgăreanu care a angrenat în această explozie comică de manifestări burleşti un tot compus din haz, decor, costume, muzică şi interpretare, rezultând un umor de calitate.

Distribuţia:
Vatelin – Gabriel Răuță
Pontagnac – Şerban Gomoi
Redillon – Cătălin Babliuc
Soldignac – Alexandru Suciu
Lucienne – Sorina Ştefănescu
Clotilde Pontagnac – Raluca Gheorghiu / Laura Vasiliu
Clara – Laura Vasiliu / Raluca Gheorghiu
Maggy – Diana Roman
Pinchard – Ion Haiduc
Doamna Pinchard – Crenguţa Hariton
Armandine – Ioana Calotă
Jean/Victor/Gerome – Liviu Chiţu
Comisarul – Alexandru Mike Gheorghiu
Costumele: Alexandra Mâzgăreanu
Decorul: Ştefan Caragiu
Muzica: Alexandru Suciu
Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Liviu Chitu, Ioana Calota, Catalin Babliuc in Fazanul - foto Alexandra Mazgareanu