No comment

Poate ne invită Greta la majorat

Raluca / March 16, 2020

Și, într-o seară, după o zi plină de sesiuni extraordinare cu liderii lumii și șefii serviciilor de apărare din cele mai importante state ale lumii, în care toată lumea a luat-o la mișto, Greta Thunberg s-a spălat pe mâini cu săpunul făcut din resturi vegetale de la plantele crescute pe balcon, s-a schimbat în pijamale, a stins lumina în camera ei, a aprins o lumânare mică făcută din ceară de albine și a început să se roage:

Doamne, tot ce îmi doresc cadou de 18 ani e o planetă cu mai puțină poluare. Atât.

Fast forward, 16 martie 2020.

În București poți respira un aer ca de munte. N-a mai fost nivelul de poluare 7 în mijlocul zilei de când ciobanul Bucur s-a uitat în stânga, s-a uitat în dreapta și a zis: Eu aci vreau să mă hodinesc un pic.

Pe lângă previziunile clare ale oamenilor de știință de ani de zile încoace, despre faptul că o pandemie era inevitabilă și că nu era vorba de DACĂ, ci de CÂND, am putea spune în limbaj popular că a luat și Terra o mică pauză publicitară.

Cumva, viața care există astăzi pe Pâmânt și-a redus viteza cu vreo 7 trepte.

Săraca planetă, de când nu a mai respirat și ea un pic, de când n-a mai văzut oameni care să nu mai alerge frenetic în toate zările după mai mult și mai mult, făcându-și de fapt rău lor, întâi de orice. Și care chinuie non-stop animale și ecosisteme.

Nu vreau acum să iau în calcul nicio teorie a conspirației și nici nu să readuc în discuție explicațiile medicilor, ale autorităților și ale celor îndreptățiți să discute despre noua pagină de istorie pe care o trăim la cald, ci vreau să trag o concluzie mică, dar empatică.

Nu știm cât de repede se va reface economia globală, cum se vor schimba industriile după această pandemie, cum își vor schimba oamenii viața și prioritățile, mai ales cei afectați direct de tragedii.

Ce ne ajută în 2020 sunt noile tehnologii și comunicarea instant, care poate face ca oamenii de știință + guvernele + populația să se alieze atât de bine în combaterea pandemiei, încât să o frâneze foarte rapid, față de cum ar fi evoluat cu 2-5 ani în urmă.

Cum? Făcând apel la izolare! Prin toate canalele posibile.

O izolare care scoate de la naftalină mai mult timp pentru noi.

Să stăm cu familia. Poate mai aflăm ceva nou despre nunta părinților noștri. Voi știți cum se striga darul pe atunci? Sau ce meniu au avut? Eee..

Să reînvățăm joaca.

Să facem curat. Lună.

Să citim cărțile alea multe, puse stivă la capătul patului.

Să gătim tot ce ne trece prin cap. Sau să învățăm să gătim.

Să vedem toate filmele pe care nu le-am văzut și le-am tot salvat.

Să dormiiim.

Să ne bucurăm de această vacanță obligatorie.

Să lăsăm orașul să respire.

Să ne dăm seama că nu avem nevoie de o tonă de chestii ca să supraviețuim. 4 role îți ajung.

Să vedem cine sunt oamenii de bază. Cei care te mai verifică din când în când să vadă dacă ești ok cu pisihicu pe carantină, mai ales dacă locuiești singur. Sau care îți dau parola de la Netflix, să reziști.

Să găsim perechile șosetelor. Sau să le aruncăm de tot.

Să pregătim pungile cu hainele pe care nu le-am mai purtat de 3 ani, ca să le donăm.

Să mai scriem pe blog (wink wink).

Să ne pregătim propriul scrub din zaț de cafea și avocado (glumesc, tot ce-am găsit au fost niște roșii storșite, ultimele de la lidl).

Să ascultăm toate vinilurile. Pe repeat. Că oricum nu avem decât 3.

Să plantăm semințe. Bune.

Spor la carantină! Stay safe. Și stați acasă!!!

Când se va încheia, ne vom bucura altfel de o plimbare, de un film la cinema, de un party în club, de o excursie, de un festival. Eu așa cred. Cel puțin o vreme, ne vom da seama ce contează cu adevărat în viețile noastre. Nu un like și-un share. Ci o strângere de mână, fără nicio teamă. Din partea alor noștri, cei trecuți de mult de 60 de ani.

Pe 3 ianuarie anul viitor Greta Thunberg va dansa la majoratul ei. Probabil de fericire 🙂

Please follow and like us:
Tweet 7k

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.