Voluntariat

Începe One World Romania, festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului și de neratat!

Raluca / March 11, 2015

Săptămâna care urmează (16-22 martie) este una incredibil de valoroasă!  Asta pentru că începe a opta ediție a Festivalului internațional de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, ediție dedicată lui Václav Havel, primul președinte al Republicii Cehe.

Anul acesta, motto-ul festivalului este „kino-maidan”, locul de unde pleacă privirile documentariștilor și către care se întorc filmele lor – la București, ca și la São Paulo sau la Kiev.

Grație Kooperativei 2.0, am asistat marți seară, la Centrul Ceh, la proiecția documentarului Killswitch al lui Ali Akbarzadeh, un film despre bătălia pentru libertatea internetului.

Proiecția aduce în lumină două cazuri celebre ale ultimilor ani: Aaron Swartz și Edward Snowden, din care cel puțin primul este prezentat ca un erou genial al erei digitale, despre care noi habar n-avem. Ideea documentarului este că arhitectura internetului trebuie să rămână așa cum este, iar noi, cetățenii, trebuie să reacționăm vehement față de abuzurile guvernelor de a cenzura libertatea de exprimare pe internet, tentativele de monopol ale diverselor structuri de putere, sau față sistemele clasice de copyright adaptate spațiului digital.

Cazurile Swartz și Snowden devin un manifest pentru libertatea informației si pentru utilizarea tehnologiei pentru binele comun.

Ce mi-a rămas în minte a fost că acești „hackeri buni” au vrut să le transmită serviciilor secrete să nu-și piardă timpul urmărind oamenii simpli, ci să se focuseze pe teroriști sau potențiali atacatori, pentru că de la prea multe informații pe biroul lor, nu le vor mai putea manageria cum trebuie și așa le scap de sub control atacuri pentru atentatul de la Boston sau orice alt atentat terorist de la metrou și nu numai.

„Atunci când sunt informați, cetățenii pot fi responsabili pentru propria guvernare”este motto-ul Killswitch, inspirat de Thomas Jefferson, ce poate fi vizionat pe 21 martie, 20:00 la Cinema Studio sau 22 martie, 16:30 la Muzeul Național al Țăranului Român.

De reținut este că acest documentar trage o alarmă îngrozitoare: aceea că problema poliției pe internet va reveni din ce în ce mai des, iar dacă noi nu intimidăm guvernele la timp, ne vom trezi doar cu informațiile pe care ei vor să le găsim și accesăm pe internet. Misiunea noastră, în primul rând ca cetățeni, este să păstrăm internetul un mediu de transmitere neîngrădită și neorientată a  informației, adică „exact ceea ce face internetul special”, precum declară profesorul de drept digital de la Harvard Lawrence Lessig.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, gândiți-vă că acesta este doar unul din cele 35 de filme ce vor fi proiectate în cadrul festivalului.

Programul complet al festivalului îl găsiți AICI.

Un lucru deosebit este că anul acesta regizorii canadieni prezenți la festival vor vorbi despre webdocumentare (documentarele interactive). Și pentru că tot sunt pe blogul meu, dați-mi voie să mă laud și să scriu și aici negru pe alb încă o dată că eu am realizat primul webdocumentar românesc, „Povești nevăzute” – despre viața nevăzătorilor din București (pentru care am și fost premiată cu locul 2 la ediția Superscrieri 2012) 🙂 Mă bucur enorm că în România acest termen devine din ce în ce mai cunoscut și sper să cucerească domeniile noastre cât mai curând. 

Ne vedem la festival!

10923273_10152681162828994_4334289938134784930_n

Please follow and like us: