Bravos!

O inovație mare pentru un viitor accesibil

Raluca / December 9, 2014

Tocmai mi s-a ars aspiratorul. Dacă stau bine și mă gândesc, mi-ar trebui și un fier de călcat bun. Hai, dacă tot am ajuns în zona asta, chiar îmi trebuie și o placă de păr! Dar când mă uit cât mă costă toate la un loc, mai bine dau cu mătura, îmi cumpăr haine care nu se mai șifoneză și mă pieptăn și eu cum pot.

Dar mă întreb… de ce costă atât de multe niște electrocasnice, care, în zilele noastre sunt indispensabile? Adică ar trebui chiar să ni le permitem oricând și oricum, nu-i așa?

Ei bine, am dat peste o inovație a unui român (știți voi câte invenții românești sunt premiate la anual la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva?? Nu știți, evident!), care, dacă ar fi brevetată, ar duce la reducerea timpului de selecție de fiabilitate ale produselor electronice, deci implicit va determina reducerea timpului de producție, iar în final va duce la reducerea costurilor acestor sfinte electrocasnice din zilele noastre.

Lucian Gălățeanu face parte din echipa Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie IMT- București, medaliată cu argint la Târgul de Inovații – Innova de la Bruxelles în 2013 pentru invenția intitulată „Procedeu de selecție de fiabilitate a structurilor semiconductoare cu joncțiuni p-n bazat pe accelerarea optică a generării-recombinării pe nivele adânci”.

Pfff, ce complicațiune! Dar, stați, nu plecați, că vă explic imediat cu ce se mănâncă!

Invenția lui Lucian Gălățeanu face posibilă scurtarea procesului de identificare a componentelor  care se vor defecta în timpul funcționării aparaturii electronice, mai exact scurtarea selecției de fiabilitate a dispozitivelor semiconductoare care se află în componența oricărui echipament electronic, explică inventatorul pentru pagina Premiile Inovației.

Adicăăă, mai pe limbajul nostru, când se fabrică vreun produs electric, electronic ș.a.m.d. (indispensabil zilelor noastre uber-tehnologizate), testarea lui se poate face mult mai rapid, până să fie produs în serie.

Practic, procedeul de selecție de fiabilitate, care în mod obișnuit se face prin proceduri de îmbătrânire accelerată, la valori mai mari decât cele standard ale parametrilor de curent și temperatură, pe parcursul  unei săptămâni sau chiar a unei luni poate fi redus la 1 (un) minut datorită acestei invenții.

„Până la 10% dintre componente se defectează în acest interval și se elimină, cele care rămân au un grad de siguranță in funcționare crescut. În mod clasic, după ce se termină procesul de fabricație, dispozitivele încapsulate și sortate electric se pun pe standuri de funcționare la parametri mai mari decât cei normali (nominali).  Acesta este un proces foarte costisitor – componentele care în final se vor defecta sunt încapsulate degeaba, încercările sunt de durata mare, temperaturi ridicate, curenți mari, totul costă”,  explică Lucian Gălățeanu pentru pagina Premiile Inovației.

Invenția sa duce la o economie atât la nivelul procesului de fabricație, cât și a duratei încercărilor, în general a costurilor acestora, respectiv a consumurilor de energie și de timp ale încercărilor de selecție de fiabilitate, adaugă omul de știință.

„Pentru procesul de fabricație propriu-zis economia este reprezentată de faptul că nu se aruncă dispozitive gata finalizate, cu toată procedura de montaj realizată, ci se aruncă un semifabricat, se aruncă structurile care au defecte” mai spune inventatorul.

Invenția a fost înscrisă în competiția PR3MIAZĂ INOVAȚIA, un program care și-a asumat misiunea de a susține și promova invențiile și inventatorii din România.

Eu am votat această invenție cu foarte mare interes.

Voteaz-o și tu aici!

Astfel, Lucian Gălățeanu ar putea câștiga premiul de 2.000 de euro oferit de compania 3M pentru Inovația anului 2014, ce ne-ar putea influența viețile în bine.

Cu siguranță e o sumă modică față de uriașa sa descoperire, însă l-ar putea ajuta să continue cercetările sale în numeroase alte sectoare ale tehnologiei.

galateanu-explicatii-titlu

Foto: Premiile inovatiei

Please follow and like us:
Tweet 7k

1 thought on “O inovație mare pentru un viitor accesibil

Comments are closed.