Notă despre note

Am prieteni ai căror părinţi îi premiau cu bani când luau un 9 sau 10 şi am prieteni care au fost încurajaţi de părinţi să înveţe cât vor ei, numai să treacă clasa.

Cât trebuie şi cum trebuie să îşi educe un părinte copilul cu privire la notele de la şcoală? Ele te fac un om bun, deştept, realizat? Cât de mult te influenţează în viaţă, cât de mult te ajută cu adevărat şi cât îţi provoacă sechele?

Experienţa mea de viaţă a arătat că nu cei care au avut 10 pe linie au ajuns cel mai departe,  ci cei cu note medii, dar fâşneţi, descurcăreţi, isteţi şi cu atitudine. Da, de multe ori, şcoala noastră pedepseşte atitudinea, numind-o “tupeu” sau nebunie.

De prea multe ori suntem concentraţi pe informaţii inutile, pe părerea celui de lângă noi, în loc să fim atenţi la abilităţile, talentul şi contribuţia noastră reală pentru societate. În loc să ne dezvoltăm talentele, ne irosim energia încercând să ne aliniem trendurilor, să nu ieşim din normalul stabilit de clasa mediocră.

Mare păcat.

Oare cât va mai dura până când părinţii vor învăţa să nu-şi mai oblige copiii să ia note mari, să intre la facultatea nu ştiu care, ci să muncească să-şi dezvolte talentele? Să se descopere pe ei înşişi, să fie atenţi la nevoile lor, să se dezvolte ca oameni, să ştie o meserie foarte bine, să fie profesionişti pe bucăţica lor?

Poate când se vor obişnui cu noua societate, cea în care cel mai probabil vei schimba locul de muncă la 1-2 ani şi cea care nu îţi garantează nimic de pe o zi pe alta. Şi vor înţelege că ce ai în cap şi ceea ce ştii să faci te va recomanda mai departe.