Bravos!, Cooltură

Olimpiada “Mestesuguri artistice traditionale” din Sibiu

Raluca / July 29, 2018

Probabil v-ati prins ca weekendul 28-29 Iulie am dat o fuga pana la Sibiu, cu un motiv bineintemeiat: Olimpiada “Mestesuguri artistice traditionale”, la care au participat 260 de copii si adolescenti din 32 de judete ale tarii, inclusiv Sibiu si municipiul Bucuresti, dar si din strainatate, respectiv Mexic, Republica Bulgaria si Republica Moldova, R.P. Chineza.

Totul s-a intamplat la Muzeul Astra din Sibiu, un loc pe care nu l-am mai vazut niciodata si care m-a uimit de-a dreptul. Pe scurt, pot spune ca e o padure fermecata in care te intorci in timp, prin secolul XVII si redescoperi traditii, locuri si obiceiuri din povestile cu care am crescut.

Muzeul ASTRA organizeaza in fiecare weekend activitati culturale si sociale pentru publicul larg, dar aceasta Olimpiada a fost mult mai emotionanta decat am crezut la inceput. Asta pentru ca am intalnit copii de 8-10 ani, din toate colturile tarii, care lucrau sub ochii nostri niste lucruri de-a dreptul impresionante.

Fie ca pictau icoane pe sticla, sculptau, faceau oale din lut, coseau si teseau la razboi ii sau confectionau papusi, ce m-a impresionat este ca toate lucrurile facute de ei erau de o calitate impecabila. Doar de aia era Olimpiada pe tara, nu? 🙂

Am ramas fara cuvinte sa vad niste pusti de 10-12 ani sau fete de 18 ani, frumoase foc, cum lucrau cu toata migala din lume la niste tesaturi sau picturi pe sticla. Le-am intrebat cand au timp sa invete sa faca asta si mi-au zis: “Noi suntem acei tineri pe care nu-i vedeti pe strada. Cand nu suntem la scoala, suntem la clubul de arta sau la palatul copiilor. Si facem asta doar din pasiune. E mai frumos sa vezi ceva facut din mana ta, decat sa pierzi timpul de pomana.

Desi produsele pe care le faceau ar putea fi vandute cu bani multi la orice muzeu din tara, multi dintre ei le pastreaza. Nu vor sa le dea. Au muncit cu tot sufletul la obiectele respective ca sa le vanda pentru cativa bani. Desi ar strange binisor pe ele. Prefera sa pastreze din traditiile cu care au crescut sau pe care le-au mostenit de la bunici si, astfel, sa-i inspire si pe altii de varsta lor.

In paralel cu Olimpiada Mestesugarilor a avut loc si Tabara “Fara limite – Impreuna intru traditie”, dedicata copiilor si tinerilor cu dizabilitati din intreaga tara. Tinerii au avut ocazia sa invete tesutul, brodatul, olaritul, impaslitul. Impreuna cu ei am participat la o piesa de teatru ce reda atmosfera din 1916, prin satele din Ardeal.

Au fost doua zile pline de emotie. De regasire. De trezit la adevaratele valori. Unele pe care le putem pierde usor, daca nu avem grija de ele. De asta le sunt recunoscatoare si le multumesc tinerilor pe care i-am intalnit la Sibiu pentru rabdarea de a pastra si duce mai departe mestesugurile traditionale.

Muzeul Astra, unul dintre cele mai mari muzee in aer liber, va asteapta cu portile deschise tot timpul anului.  Se intinde pe o suprafata de 96 de hectare si este strabatut de 10 kilometri de alei, de-a lungul carora se gasesc peste 300 de case vechi, specifice diferitor zone ale tarii. Rezumand, este un loc absolut minunat pentru petrecut weekendurile cu familia, cu prietenii, cu cei dragi.

Tot in cadrul evenimentului, i-am descoperit pe cei de la Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala (AMAis, Bucuresti) care au realizat un loc de joaca mobil si polisenzorial de care sa se bucure atat copiii cu dizabilitati, cat si cei fara probleme. Un loc de joaca neconventional, care sa faca posibila integrarea lor cat mai usor, de ambele parti.

Multumesc Muzeul Astra si Asociatia Travel Focus pentru intreaga experienta. Astept sa ma intorc la Sibiu si sa ma bucur de noi clipe rupte de agitatie. 🙂

Please follow and like us:
Tweet 7k