De-ale racului

Privim în gol atât de mult, de parcă am trăi în galaxii diferite

Raluca / February 12, 2016

M-am urcat în metrou obosită. Mi-am pus o piesă faină în căşti, foarte tare, şi m-am uitat în jur. Şi m-am întristat să văd că mai toţi fac acelaşi lucru, cea mai mare parte din timp: se uită în gol. Evident, atunci când nu se uită în telefon.

Cad pe gânduri, se îngrijorează, se frământă, îşi imaginează fel de fel de situaţii, alte fel de fel de răspunsuri, caută soluţii pentru probleme care nu se mai termină. Ne uităm în gol atât de des, de parcă chiar am trăi în nişte hăuri. Distanţele dintre noi chiar au devenit nişte ani-lumină.

Ne îndepărtăm în problemele noastre şi uităm să ne apropiem cu o licărire în privirea celui de lângă noi. Uităm să ne mai aruncăm câte un zâmbet, să întrebăm la modul cel mai sincer “tu eşti bine?” şi să ne bucurăm de cel din faţa noastră.

M-am uitat la fata care stătea pe scaunul din faţa mea. Se uita în gol ca şi când nu ştia cu ce să plătească chiria. Sau ca şi când a fost înşelată de cel cu care urmează să se mărite.

M-am uitat la domnul de lângă ea. Avea părul alb şi creţ, fruntea roşie, ochii mari, albaştri, înfiorător de limpezi şi purta o geacă verde. Se uita în gol. Se uita în jos, apoi se uita prin uşă, îşi punea mâna pe frunte, apoi îşi înfunda faţa între palme. Nu vreau să-mi imaginez cum i-a fost ziua.

Şi-a tras gulerul gecii şi l-a pus paravan pentru faţă. Se freca la ochi întruna. Figura lui era tristă, îngrijorată, speriată. Te uitai în privirea lui şi parcă vedeai o cârtiţă care simte cutremurul uriaş ce se apropie.

Dar nimeni din jur nu mai observase. Nu le-a atras atenţia şi celorlalţi. Pentru că toţi dădeau scroll pe telefoanele lor, ca să treacă timpul mai repede spre casă. Mi-a fost ruşine să-l trag de mânecă, să-l întreb dacă e bine, să ştiu ce îl frâmântă în halul acela.

Suntem atât de mulţi care privim în gol atât de des, încât sunt convinsă că trăim în galaxii diferite.

Iar ăsta e un post din seria “voi să nu faceţi ca mine”.

12642714_10205613519840518_6390144882564105695_n

Foto: Greg Rakozy

Please follow and like us:
Tweet 7k