Bravos!

Renunțați pentru o zi la parc și vizitați Delta dintre blocuri

Raluca / April 5, 2015

Să tot ai prieteni ca Ana, care mi-a dat un mesaj scurt înainte să înceapă bătaia cu perne de la Universitate: „Vii cu mine în Delta Văcărești după ce ies fulgii din tine?”.

Evident că am răspuns un „Da” lung, pentru că de mult îmi doream să ajung acolo, dar nu am găsit alți curajoși aventuroși pentru a înfrunta mocirla și câinii. Din fericire, nu a trebuit să-i înfruntăm cu adevărat.

Deși nu știam cum ajungem exact, am coborât instinctiv la Piața Sudului și datorită amintirilor din copilărie ale unui tânăr vânzător de bilete la SuperBingo, am aflat că trebuie să luăm două stații 634 spre Calea Vitan, iar apoi să coborâm printre blocuri spre deltă.

Și așa am făcut. Ne-am ghidat în cartier după niște puști până ni s-a întins în fața ochilor „Delta dintre blocuri” sau primul parc natural urban din România, ce cuprinde o suprafață de peste 180 de hectare de verdeaţă.

Aici, comuniştii voiau să amenajeze Lacul Văcăreşti, care trebuia să fie alimentat gravitaţional din Argeş, din Lacul Mihăileşti. Bazinul creat a fost umplut o singură dată, prin pomparea apei direct din Dâmboviţa, dar reprezentanţii asociaţiilor de mediu spun că apa s-a infiltrat prin diguri şi a inundat în special zona serelor Popeşti Leordeni, iar proiectul a fost abandonat.

Aşa a ajuns să se formeze acum un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, stufăriş, ochiuri de apă sau crânguri de sălcii în care trăiesc numeroase mamifere, amfibieni, reptile ori păsări.

IMG_4194

Eu și Ana nu am găsit reptile, mamifere sau broscuțe, în schimb am reușit să fotografiem câteva păsări și rațe. Un cuplu de rațe chiar!

IMG_4346

Prima dată am coborât chiar în locul incendiat pe 11 martie, dar mocirla era prea mare ca să putem înainta, așa că ne-am dus pe drumul de pe lângă barăcile „ultimilor oameni din Groapa Văcărești”. Pentru că mă speriasem de o haită de câini, am pornit mai departe cu sticla de Pepsi si în mâna dreaptă și un bolovan greu în mâna stângă.

IMG_4178

M-am simțit atât de bine în acest loc absolut sălbatic, dar flancat de cele mai scumpe blocuri din București. Să știi că ai posibilitatea să respiri un alt aer și să vezi stuf la câțiva kilometri de cartierul tău e o bogăție de care mulți bucureșteni nu sunt încă foarte conștienți.  Zona urmează să primească și titlul de arie protejată.

IMG_4263

Ne-am întors acasă cu un aer de satisfacție uriaș, că am ajuns într-o zi minunată într-un loc atât de special pe care voiam să-l vedem de mult. Am ieșit din Deltă chiar pe lângă parcarea turnurilor Asmita, iar apoi am luat metroul de la Mihai Bravu, foarte aproape de Lidl-ul din intersecția complexului.

IMG_4169

Și un mic elogiu pentru fotograful acestei misiuni speciale, Ana, care mi-a povestit în această minunată evadare despre viață, relații, fotografie, pisici și probleme de organizare.

IMG_4296-2

În încheiere, vă spun doar atât: să nu aud că stați în București și n-ați vizitat și voi Delta măcar o dată! 🙂

Please follow and like us: