Se caută voluntari pentru primul Festival Național de Film pentru Nevăzători

Când am auzit prima dată că se va realiza un festival de film pentru nevăzători am zis că trebuie să fiu acolo fără dar și poate. Pentru că lumea nevăzătorilor mi-a devenit mai dragă odată cu redactarea lucrării mele de dizertație, unde am avut ocazia să aflu poveștile unor persoane care s-au născut așa sau și-au pierdut vederea pe parcurs.

E clar că prima întrebare care vă trece acum prin minte este „cum poate un nevăzător să vizioneze un film?”.

Ei bine, cele 10 proiecții  vor avea o descriere audio, pe lângă coloana sonoră a filmului, prin care sunt oferite explicațiile suplimentare pentru înțelegerea acțiunii filmului. Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt îmbrăcate personajele, poziţia personajelor în cadru, ordinea intrării lor, relaţiile dintre ele şi orice imagine fără de care înţelegerea filmului ar fi parţială.

Explicaţiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune cu replicile actorilor şi sunt transmise prin unde radio la căştile pe care nevăzătorii le primesc la intrarea în cinematograf, folosind un sistem similar cu cel utilizat în traducerile simultane.

Filmele vor fi difuzate la cinematograful Elvira Popescu din incinta Institutului Francez în România şi la cinematograful Muzeului Țăranului Român și vor putea fi urmărite și de absolut orice persoană, deci și cele fără deficiențe de vedere, ce vor urmări filmul în condiții obișnuite.

Primul Festival Național de Film pentru Nevăzători va avea loc în perioada 15-19 mai, la București, fiind organizat de Fundația Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociația pentru promovarea filmului românesc.

Dacă vreți să fiți voluntari la cel mai inedit festival de film organizat până acum în România vă puteți înscrie completând acest formular până la data de 22 aprilie.

Pe lângă şansa de a face parte din echipa FNFN şi de a acumula experienţă în organizarea unui festival, voluntarii vor avea acces gratuit la filmele şi programul festivalului şi vor primi certificate de voluntari în urma evaluării activităţii prestate.

Dacă tot avem norocul să ne vedem, hai să fie acolo! …

988510_1541474292739905_1106869055926785532_n