Soluţia pentru ca bătrânii noştri să nu se mai certe în tramvaie: Curieratul cu bicicleta pentru diverse afaceri locale

Ştiu ce trebuie să facem ca să nu mai existe păruieli şi îmbrânceli în RATB-urile din Bucureşti!

Dacă tot avem un preşedinte neamţ, zic să învăţăm şi să aplicăm de la neamul lui, cât putem. Spre exemplu, am putea copia modelul unui start-up german care a realizat un magazin online pe care sunt listate doar prăvăliile locale şi care asigură zilnic transporturile de legume prin intermediul vârstnicilor pe biciclete.

Kizefaufhaus sau “mall-ul de cartier” constă într-o cooperativă de magazine locale ce deţin părţi egale din platforma online, notează Fastcoexist.

Proiectul le permite consumatorilor să țină în viață micile afaceri locale pe care le îndrăgesc și să păstreze câștigurile în comunitate. Site-ul ce acționează pe post de rețea de magazine este “închis” în weekend pentru a-i încuraja pe cumpărători să viziteze fizic magazinele locale în timpul liber.

Oferta cooperativei include cărți, cafea, vin și alte produse de băcănie și urmează să se extindă și la îmbrăcăminte, încălțăminte și alte produse. Prețurile, spun designerii, pot rămâne competitive. Agenţia de design care a creat proiectul comunitar, Schlz & Volkmer, câştigă şi ea 10% din vânzări. Cu doar 40 de vânzări pe zi, susţin fondatorii, platforma se poate menţine rentabilă.

Kilometri întregi de camioane transportă colete în fiecare zi, din care circa 800.000 sunt returnate. Ceea ce înseamnă că aproximativ 400 de tone de dioxid de carbon ajung în atmosferă, la care se adaugă și risipa de ambalaje, spune Nanna Beyer, coordonatorul proiectului.

Aşadar, ce ne rămâne de făcut?

Tinerii să cultive legume pe blocurile din Bucureşti, să deschidă afaceri mici, iar bătrânii să le sprijine prin curierat pe bicicletă. Aşa cum face Tribul.

Prin urmare, vor fi sprijinite magazinele mici, reducem camioanele de pe drumuri şi implicit dioxidul de carbon, iar pensionarii vor mai face şi altceva decât să se uite la Acces Direct sau seriale turceşti şi să se ia de toată lumea prin tramvaie.