Cooltură

Spectacole lectură cu intrare liberă la Teatrul Nottara, în perioada 1-3 iulie

Raluca / June 25, 2015

Dacă nu prea aţi trecut pe la teatru în prima parte a anului, mai aveţi timp de recuperat şi vreau să vă anunţ că stagiunea 2014-2015 a Teatrului Nottara se încheie cu trei spectacole lectură cu intrare liberă, în cadrul celei de-a 5-a ediţii a proiectului „Spectacolul începe cu o lectură”.

Pe 1, 2 şi 3 iulie, la Sala George Constantin, de la ora 19:00, publicul va putea face cunoştinţă cu trei dintre piesele autoarei Iaroslava Pulinovici, o cunoscută scriitoare contemporană din Rusia. Fiecare dintre cele 3 spectacole va fi urmat de o sesiune de discuţii cu scriitoarea, venită special în România pentru a participa la eveniment.

Afis Spectacole lectura

Spectacolul din 1 iulie se numeşte Corul lui Caron, este regizat de Bogdan Budeş, iar din distribuţie fac parte Diana Roman, Dan Bordeianu, Raluca Gheorghiu, Ion Haiduc, Ion Grosu.

Este un text despre o dragoste reînviată peste ani, cu tot cortegiul de speranţe şi vise. Nastea, în vârstă de douăzeci și cinci de ani, a fost un copil-minune. Locuiește cu sora ei și cu soțul acesteia care o iubesc și o răsfață (îi spun, în ciuda vîrstei, Nastenka). Dar Nastenka este foarte nefericită. Nu și-a împlinit visurile – nu a devenit o vedetă a scenei și, deși lucrează la Operă, cântă doar în cor. De la Moscova, soseşte dirijorul Kostea pentru o montare nouă. Mai demult, el a lucrat în acest teatru, iar cei doi au avut în trecut o relație amoroasă furtunoasă. Însă el a plecat din oraş în urmă cu cîțiva ani. Acum s-a întors în calitate de dirijor invitat şi Nastenka speră să reaprindă flacăra dragostei…

În 2 iulie, Catrinel Dumitrescu, Sorin Cociş, Lucian Bârsan, Cristina Cociş, Oana Cârmaciu şi Clara Popadiuc vor lectura textul piesei Janna, în regia lui Mihai Lungeanu.

Janna este o femeie care a trecut prin multe în viață. A băut votcă cot la cot cu bandiții, a scăpat ca prin minune de un proces, a luptat în anii ’90 cu rakeții. Acum, la cincizeci de ani, are propria reţea de magazine, un centru comercial şi o casă uriașă. Trăiește cu Andrei, un bărbat mult mai tânăr decât ea şi s-ar putea spune că, în afară de tinerețe, Janna are totul. Însă, într-o zi, idila se termină. Andrei îi spune că o părăsește pentru o fată tânără de la care așteaptă un copil. Desigur, ca întotdeauna, Janna face față situației, îl dă afară pe Andrei şi alege să rămână singură. Dar nu este atât de simplu să-şi înfrunte propria singurătate precum credea…

În ultima zi, pe 3 iulie, actorii Ion Grosu, Adrian Văncică, Crenguţa Hariton, Sorin Cociş, Diana Roman şi Vlad Bălan, îndrumaţi de regizorul Alexandru Mâzgăreanu, vor citi textul Somnambulism.

Iată pe scurt acţiunea piesei: lui Slava îi moare soția, Renata. După o vreme, găsește scrisorile acesteia, din care reiese că, ani la rând, l-a înșelat, iar fiul lor, de cincisprezece ani, nu este, de fapt, copilul lui. Oricât l-ar durea, înțelege că nu are niciun drept s-o învinovățească pe Renata fiindcă și el, de vreo patru ani, are o amantă. Minciuna în care a trăit tulbură percepţia lui Slava asupra vieţii, iar el hotărăște să spună adevărul. Dar această decizie îi va aduce noi suferințe. Adevărul îl va face în ochii celorlalţi un caraghios incomod.

Iaroslava Pulinovici s-a născut în 1987 la Omsk, în Rusia. A absolvit Institutul Dramatic din Ekaterinburg unde a studiat scriere dramatică la clasa lui Nikolai Koliada. A câștigat numeroase premii la concursuri de dramaturgie, iar piesele ei sunt montate cu regularitate în Rusia și în Europa.

Please follow and like us: