The Big Short/Brokerii Apocalipsei, toate şansele pentru cel mai bun film la Oscar

“The Big Short”/”Brokerii Apocalipsei”  e singurul film pe care am vrut să-l văd din nou la doar câteva zile după prima vizionare. Asta pentru că este un film foarte bun şi pentru că nu ai cum să-l înţelegi din prima. Decât dacă ai treabă cu economia.

Aşadar, criza economică globală din 2008 este transpusă într-o ecranizare dinamică, cu multe nume grele, precum Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling sau Brad Pitt.

Filmul respectă povestea adevărată redată şi în romanul lui Michael Lewis – The Blind Side, Moneyball. Cei patru outsideri observă ceea ce marile bănci, media și guvernul refuză să vadă, și anume, iminența colapsului economiei globale. Aşa le vine ideea genială de a paria împotriva băncilor. Iar finalul e cel pe care-l ştim cu toţii: milioane de oameni fără locuinţe şi şomeri, pentru că băncile au fost atât de lacome în prostia lor. Ceea ce este de-a dreptul intrigant e că, deşi bula imobiliară putea fi văzută de cei care voiai să fie puţin atenţi, băncile, agenţiile de rating, guvernul, aşadar întregul sistem a complotat la cea mai importantă criză financiară din ultimii zeci de ani.

Filmul este jucat impecabil şi te ţine în priză pe toată durata lui, chiar dacă explicaţiile sunt greoaie şi uneori ai nevoie de dicţionar ca să înţelegi despre ce se vorbeşte în el.

Tocmai de aceea, regizorul Adam McKay a adăugat câteva momente explicative, cu Selena Gomez, Margot Robbie sau Anthony Bourdain, în care parcă înţelegem mai bine ce sunt swap-urile sau CDO-urile, când se folosesc termeni din poker sau mâncare.

După mine, e favoritul pentru cel mai bun film, la Oscar, şi îl recomand atât pentru distribuţia lui, cât şi pentru cum e regizat. The Big Short e adus în România de RO Image 2000 şi e disponibil din 29 ianuarie.