Un tânăr de 16 ani a salvat un bărbat în stop cardiac cu ajutorul aplicaţiei “Există un Erou”

Un voluntar de 16 ani care folosea aplicația Există un Erou a salvat viața unui bărbat de 45 de ani aflat în stop cardio-respirator. Deși era duminică, alerta primită de tînăr l-a făcut să alerge pînă la locul incidentului unde a început manevrele de resuscitare învățate, scrie Computerblog.ro.

El a continuat să-l resusciteze pînă la sosirea paramedicilor, bărbatul fiind apoi transferat la Terapie Intensivă. După patru zile și-a revenit, totul, doar datorită intervenţiei tânărului.

Aplicaţia Există un Erou a fost realizată de cei de la serviciile de salvare care şi-au dat seama că nu pot face faţă tuturor intervențiilor fără ajutorul voluntarilor.

În doar 10 luni de utilizare a aplicației mobile, voluntarii au intervenit la peste 2.000 de cazuri, dintre care peste 1.400 au fost urgențe de cod roșu, deci cu pericol iminent de moarte.

 

Cum funcţionează aplicaţia: 

Atunci când, în urma unui apel la 112, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti- Ilfov se înregistrează o urgenţă de cod roşu sau cod galben, informaţii ca poziţia GPS, adresa şi detaliile cazului sunt preluate automat.

Voluntarii înscrişi în program care se află pe o rază de maxim 1.000 m faţă de locul în care s-a înregistrat urgenţa sunt alertaţi de către dispeceratul Serviciului de Ambulanţă prin intermediul acestei aplicaţii.

Astfel, primeşti pe telefon detalii despre urgenţă, adresa şi poziţia pe harta interactivă şi poţi decide dacă poţi ajunge în timp util. După ce accepţi cazul şi te deplasezi către locul urgenţei, poţi transmite dispeceratului diverse informaţii utile sau poţi chiar comunica cu alţi voluntari din zonă.

În acelaşi timp, ai la dispoziţie şi numere de telefon pentru a comunica direct cu dispecerul programului din cadrul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti- Ilfov. După acordarea primului ajutor şi în momentul în care predai cazul echipajului de urgenţă, vei raporta acest lucru şi prin aplicaţie odată cu numărul maşinii şi starea victimei.

112